Betal leiebil med kredittkort

På nettstedet Smartepenger finnes en rekke ressurser som hjelper forbrukere og ansatte til en romsligere privatøkonomi. Man kan regne ut jobbrelaterte utgifter eller ytelser man har rett på, lånekostnader og mye annet. Det finnes et stort utvalg tester og oversikter for det meste en kan tenke seg på inntekts- og utgiftssiden – fra bank og kort til trygdeytelser.

Når det er tid for å leie bil, opplever mange visse bekymringer. Et spørsmål er om man kan bli holdt økonomisk ansvarlig for riper, bulker eller skader. Å leie bil gjør mange av oss på utenlandsferie, og man kan være usikker på trafikkbildet og hva slags trafikanter man møter når man er ute på veiene.

Leiebilselskapene foretrekker kredittkort

Mange selskaper setter som en betingelse at man betaler med kredittkort for å få lov til å leie bil hos dem. Faktisk er dette kravet bortimot universelt. Selskapene ønsker å ha mulighet til å dekke merkostnader som kan påløpe i etterkant av leieforholdet, som f.eks. dersom man leverer bilen tilbake uten å fylle tanken, eller bilen har fått skader.

Kredittkortet gjør det mulig for utleiefirmaet å drive inn krav i etterkant, dersom man leverer kjøretøyet tilbake med mangler. Selskapet vil typisk trekke et depositum fra kredittkortet for å sikre seg økonomisk f.eks. ved skade, dersom deler eller nøkler er forsvunnet, eller ved manglende fylling av drivstoff. Som leietaker har man i utgangspunktet ansvaret for slike mangler.

Det forsikringen ikke dekker

Forsikringen vil vanligvis dekke ansvar for skade på andre kjøretøy og hoveddelen av skaden på egen bil ved større uhell. Allikevel vil man være ansvarlig for egenandelen selv. Det er viktig å huske på at man kan bli stående ansvarlig for skader selv om man ikke har egentlig skyld. Eksempler er steinsprang, hærverk og medtrafikanter som stikker av etter uhell.

Egenandelen ved skader er ofte høy. Det finnes imidlertid forskjellige løsninger man som forbruker kan benytte seg av for å dekke denne kostnaden. Ett eksempel er reiseforsikringen. En slik forsikring vil ofte finnes i en basisversjon som ikke dekker egenandelen. Den utvidede versjonen av forsikringen vil imidlertid dekke den. Noen kredittkort dekker også egenandelen, men mange selskap krever en tilleggsavtale.

Store forskjeller og overraskelse

På Smartepenger finnes en oversikt over hvor mye av egenandelen som vil bli dekket av mange forskjellige kredittkortselskaper, dersom uhellet skulle være ute. Egenandelen er typisk på mellom 10 000 og 20 000 kroner. På samme måte finnes det også en oversikt over hvor mye mange forsikringsselskaper vil dekke av den samme typen kostnad.

Forsikring mot høye egenandeler er ikke den eneste fordelen ved å velge kredittkort når leiebilen skal betales. Mange har opplevd at det dukker opp krav fra utleiefirmaet de ikke kjenner igjen når kontoutskriften fra ferien er klar. Da kan kredittkortselskapet være til hjelp. Kortselskapet kan forklare belastningene, eller ta opp saken med utleiefirmaet hvis kravene ikke er rettmessige.

Andre fordeler med kredittkort på reisen

Mange kredittkort gir brukerne automatisk en avbestillingsforsikring på reisen dersom man bestiller reisen med kortet. Det kan også være andre fordeler som gavner reisende som er på tur med kombinasjon av fly og leiebil. Et eksempel er rabatt ved kjøp av drivstoff. Man kan f.eks. få direkte rabatt på pumpeprisen, eller poeng for rabatt på flyreiser.

Det finnes altså mange forskjellige fordeler med å bruke kredittkort til å betale både leiebil, flyreise og hotellopphold. Hvorfor gir kredittkortselskapene oss alle disse fordelene? De vil at vi skal bruke kortene deres. Og dersom en er forsiktig med penger, er det en god løsning for begge parter. De som bruker mer jo mer de har, bør imidlertid styre unna.

Oppsummering

  • Man bør ha dekning for egenandel på 15 000 kroner
  • Gebyrfri VISA gir automatisk dekning på 20 000 kroner

Kredittkort og forsikringsselskaper ser ut til å være de to hovedkonkurrentene om kundenes tillit. Denne artikkelen kan gi inntrykk av at tilbudet er mangfoldig og uoversiktlig, og dét er det. Det kan hjelpe å se en oppstilling hvor fordelene ved de forskjellige kortene sammenlignes. På nettet finner du slike sammenligninger, der en rekke kredittkort er tatt med.