Forskjeller mellom bankkort og kredittkort

Mange tror at bankkort og kredittkort er akkurat det samme, men der er det mange som tar helt feil. Et bankkort eller debetkort er knyttet til en egen brukskonto. Hver gang man bruker kortet trekker det automatisk penger fra ens brukskonto, mens kredittkort – for eksempel remember.no – er penger man låner fra banken, som må betales tilbake. Det finnes mange gode kredittkort å velge mellom.

Når man har et kredittkort, så kan det veldig fort komme renter, og høye regninger må plutselig betales. Det krever disiplin å ha et kredittkort. Men, det er også veldig mange positive sider med et kredittkort, som kanskje gjør kredittkort bedre enn et vanlig bankkort. Nedenfor kan man lese om en rekke fordeler og sammenligninger mellom de to kortene.

Slik fungerer et bankkort

Bankkort er det som er mest vanlig å bruke, men bankkortet har gjerne mange av de samme funksjonene som et kredittkort. Det betyr at man kan betale for varer og tjenester på nettet, samt i terminaler som ikke en gang har dekning. Når man bruker et bankkort i en terminal, trekker kortet penger rett fra brukskontoen.

I noen banker så er det mulig å bruke et bankkort selv om man egentlig ikke har penger på konto eller dekning i terminalen, noe som da kalles for et overtrekk, og et bankkort fungerer også som gyldig legitimasjon i butikker, utesteder og lignende. I utgangspunktet er det ikke så veldig mye mer enn det man kan gjøre med bankkortet.

Slik fungerer et kredittkort

Et kredittkort fungerer på akkurat samme måte som et bankkort, bare at det har en rekke flere funksjoner, samt mulige kostnader. For eksempel med et bankkort uten penger, så vil ikke transaksjonen bli utført, men med et kredittkort så har man en kredittgrense (f.eks. 40 000 kroner) som betyr at man kan bruke så mye man vil innen denne rammen.

Penger som man bruker av et kredittkort er penger man låner fra banken, som de gjerne vil ha tilbake. Det betyr at man har en tidsfrist på seg til å betale tilbake disse pengene, og det med renter. Et kredittkort er med andre ord en form for lån, mens et debetkort lar en bruke penger man har på konto.

Fordeler med kredittkort

Det er mange fordeler med kredittkort, som ikke bankkort har. For eksempel så har et kredittkort en rekke omfattende bonusprogrammer der man faktisk kan tjene penger på å bruke kortet. Det er også mulig å opptjene bonuspoeng som for eksempel kan brukes til flyreiser, hotellopphold eller leiebil ved en senere anledning, hvis man skal ut og reise.

En annen fordel med kredittkort er at det ikke er egne penger man bruker. Det vil si at man har en sikkerhet hvis man for eksempel blir utsatt for svindelforsøk eller ikke får den varen eller tjenesten man har betalt for. I tillegg følger det forsikring med en del av kredittkortene, blant annet reiseforsikring.

Viktige ting å huske på når det gjelder kredittkort

Et kredittkort kan sammenlignes med et forbrukslån. Det som kjennetegner slike kort og lån er at rentegraden er forholdsvis høy sammenlignet med andre lån. Det vil si at i det tilfelle at man ikke betaler ned kredittkortgjelden ved forfall, så vil ganske høye renter begynne å rulle. Dette kan balle på seg hvis det skjer flere ganger.

Mange tror at man plutselig har fått mer penger når man får innvilget et kredittkort. Det stemmer ikke. Når man bruker kredittkortet, handler man på kreditt. Man låner penger som man senere må betale tilbake. Det er ikke sjelden at man havnet i økonomisk uføre hvis man ikke betaler ned kredittkortet til angitte frister.

Oppsummering

  • Kredittkort er på mange måter det samme som et lån.
  • Et vanlig bankkort (debetkort) fungerer som gyldig legitimasjon så lenge det har bilde.

Forskjellen på et kredittkort og et bankkort er at et kredittkort er penger man ikke har, mens et penger på et bankkort er penger som ligger på brukskontoen. Dette er penger man har. Man får heller ikke brukt bankkortet i de fleste tilfeller hvis man ikke har penger på konto. Kredittkortet gjelder heller ikke som legitimasjon, det gjør et bankkort.