Hvorfor har noen kredittkort årsavgift?

Kredittkort er svært populært, og noe mange ønsker seg. Det mangler heller ikke på banker som lar en få innvilget kort. Tinn Sparebank, som man kan besøke på www.tinnbank.no, er en av disse. Det er mange grunner til at folk ønsker seg kredittkort, og en av de er at det som regel ikke koster noe å eie et kort.

Det finnes imidlertid noen kredittkortselskaper som tar årsavgift. Vanligvis er dette fordi det er store fordeler knyttet til kortet. Hvor mye avgiften er på varierer veldig; det er snakk om alt mellom 50 og hele 5 000 kroner i noen tilfeller. Sistnevnte avgift gjelder for kort av typen platina, som garantert byr på eksklusive fordeler.

Fordeler knyttet til årsgebyr

I noen tilfeller medfølger avdrag fordi man som korteier blir med i eksklusive klubber. I andre tilfeller gir kortet såpass mange fordeler at utsteder ser seg nødt til å ta betalt. SAS-kortene er et godt eksempel her. Disse har et lavere årsgebyr, fordi man får tilgang til lounger, man opptjener bonuspoeng og får ta med seg reisende uten ekstra kostnad.

I slike tilfeller er årlige gebyrer verdt det. Noen kort, som Re:member Mastercard, lar en velge hvorvidt en vil ha årsavgift. Velger man årsavgift, får man en mer fordelaktig rente. Dette kan komme godt med hvis man bruker kredittkort som lån og lar renten løpe. Da vil renten med årsavgift være 21,5 %, mens den er 25,4 % uten.

Før man søker

Årsavgift eller ei, det er fremdeles dyrt å ha kredittkort. Visst finnes det mange fordeler med, men man må vite hvordan man skal betjene et kredittkort før man skaffer seg det. Har man bestemt seg for å skaffe seg et kredittkort, gjelder det å finne det beste for seg. Dette gjør man ved å sende søknader og sammenligne tilbud.

Når man sender søknader til ulike banker/kredittkortselskaper, vil man bli kredittsjekket. Kortutsteder prøver med dette å kartlegge den enkelte søkeren, for å finne ut hvor god betaler vedkommende vil være. Ulike utstedere stiller ulike krav, men det gjelder uansett å vise seg så betalingsdyktig som mulig. Ellers får man i verste fall ikke innvilget kort.

Vanlige kriterier

Hos de aller fleste kredittkortselskaper må man være minst 20 år for å få kredittkort. Noen godtar imidlertid 18-åringer. Norsk lov sier at ingen mindreårige skal kunne opparbeide seg gjeld. Utsteder vil også se på søkers jobbsituasjon. Jo høyere årslønn, desto bedre er det naturligvis. Høy lønn viser at man er i stand til å betjene kortet.

Man må kunne vise til minimumsinntekt. Med minimum inntekt menes en variabel inntekt som endrer seg etter hvilken type jobb man har. Dette må ikke forveksles med fast inntekt, som betegner stabil inntekt hver måned. Kan man legge fram fast inntekt, er det bedre. Søkere må heller ikke ha betalingsanmerkninger, da dette vitner om dårlig økonomisk teft.

Ting å være obs på

Årsavgift eller ei, det er en del ting man som søker må være obs på når det kommer til kredittkort. Man bør for eksempel passe på å nedbetale månedlige fakturaer. Ellers kan renten bli mye høyere. Rentene varierer mye mellom de ulike kortene på markedet. Dette gir enda en grunn til å finne kortet med mest gunstige vilkår.

Har man flere enn ett kredittkort, bør man la vær å betale ned det ene med det andre. Da mister man fort kontrollen. Man skal dessuten aldri bruke mer penger enn man klarer å betale tilbake innen rimelig tid. Det er lett å falle for fristelser når man har kredittkort; man trenger ikke ha det med seg overalt.

Oppsummering – kredittkort og årsavgift

  • Ofte kan man få inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse
  • Kredittkort har mange fordeler på reise

Enkelte kredittkort kjører med årsavgift, fordi det er såpass mange fordeler knyttet til kortet. Derfor skal man ikke deppe av at kortet man vurderer å søke om, har nettopp årsavgift. Kanskje får man bli med i eksklusive klubber, eller det er fordeler knyttet til reising. I noen tilfeller kan man velge årsavgift mot at renten blir lavere.