Kredittkort og forbrukslån – forskjeller og likheter

Det er blitt svært populært å søke om kredittkort og forbrukslån, og begge lånetypene kan være veldig gunstige til sitt bruk. Noen lurer på hva som er best av de to alternativene, og det finnes både forskjeller og likheter. Før man bestemmer seg hva man vil søke om, må man vite hvor mye man ønsker å låne. På www.smartepenger.no kan man lese gode tips om forbruk og økonomi.

Både kredittkort og forbrukslån har sine fordeler, men en av delene kan passe bedre for forbrukeren ut fra hvilke behov man har. Noen syns det er svært gunstig og enkelt å ha et fysisk betalingskort i hånden som man bare kan dra når man trenger det, mens andre syns det er greit med et engangslån som man tar opp for å dekke uforutsette utgifter.

Kredittkort

Når man søker om kredittkort, vil man få innvilget en låneramme. Deretter får man tilsendt et fysisk betalingskort som inneholder lånet man har søkt på. Man kan bruke kortet som et vanlig bankkort, som betyr at man kan handle både i butikk og bestille varer på nettet. Kortet kommer ofte med inkludert reiseforsikring, noe man ikke får når man tar opp et forbrukslån.

I likhet med et forbrukslån, vil man motta det lånet man søkte om. Forskjellen er at når man betaler de månedlige avdragene på kredittkortet sitt, vil beløpet bli tilgjengelig for låntakeren på nytt igjen. På den måten vil man alltid ha penger på kredittkortet så lenge man holder fristen for innbetalingene sine. Kredittkort er kommer ofte med en rentefri periode på rundt 45 dager.

Renter og gebyrer

Når man tar opp et forbrukslån, vil banken i de fleste tilfeller kreve et etableringsgebyr. Det vil også påløpe renter fra første dag. Dette gjelder sjelden for for et kredittkort, som ofte er både gratis å bruke og eie. Først etter den rentefrie perioden vil man begynne å betale renter, så lenge man ikke klarer å betale ned hele det gjenstående beløpet på kortet.

En annen forskjell mellom disse lånetypene, er størrelsen på rentene de ulike bankene opererer med. Et kredittkort har ofte en relativt høy rente, og denne ligger som oftest på minst 20 %. Et forbrukslån vil bare ha rundt halvparten av dette, noe som kan gi en lavere totalpris. Rentene på et forbrukslån blir satt etter en individuell kredittsjekk, slik at tallene kan variere.

Forbrukslån

Siden et kredittkort kan bli dyrere å betale ned på, kan det lønne seg å ta opp et forbrukslån når man trenger å låne et høyt beløp. Dette vil spesielt være relevant dersom man for eksempel ønsker å renovere huset for en større sum. Når man betaler ned avdragene på et forbrukslån over flere måneder, vil totalkostnaden bli mindre enn om man hadde lånt samme beløp på et kredittkort.

Når man søker om et forbrukslån, må man ofte vente en stund for å få utbetalt pengene. I mange tilfeller er det mer beleilig å få innvilget penger på kredittkort. Man kan med andre ord si at om man tenker langsiktig lønner det seg å ta opp et forbrukslån, men om man trenger raske penger, kan det være gunstigere å søke om kredittkort.

Ulike bonuser

Til forskjell fra et ordinært forbrukslån, vil et kredittkort komme med mange nyttige bonuser. Skal man ut å reise, vil det være mange fordeler med å skaffe seg et kredittkort, da de ofte kommer med innbakt reiseforsikring. Mange kredittselskaper krever at man må ha betalt minst 50 % av reisen med kortet for at denne forsikringen skal trå i kraft, så det er det viktig å være klar over.

Har man et kredittkort med reiseforsikring, er man med andre ord sikret mot forskjellige hendelser som kan oppstå på turen. Dette inkluderer blant annet avbestilling av tur, forsinket bagasje, avbrutt reise og ulykker som oppstår i landet man reiser til. Velger man å søke om forbrukslån, vil man ikke få inkludert denne forsikringen. Kredittkort vil derfor egne seg derfor veldig godt til reiseglade personer.

Sammenligning

  • Kredittkortet gir ofte bonuser i nettbutikker
  • Sjekk den effektive renten på forbrukslånet

Selv om forbrukslån og kredittkort vil være like på mange områder, er det også store forskjeller. Kort konkludert vil et kredittkort være gunstig for personer som ønsker å låne lavere beløp, slik at man slipper høye totalkostnader. Trenger man et høyere lånebeløp, vil et forbrukslån være å foretrekke. Uansett hva man velger, vil man ha muligheten til å få innvilget den lånerammen man ønsker.